Перейти до вмісту Перейти до головної навігації Skip to footer

Отруєння дикорослими грибами – небезпека для життя

Отруєння дикорослими грибами може бути спричинене вживанням отруйних грибів, умовно їстівних, що неправильно приготували, або ж старих чи зіпсованих їстівних.

Причини отруєння:

  • Вживання отруйних грибів

Отруйні гриби містять токсини, які можуть викликати серйозні проблеми зі здоров’ям, включаючи нудоту, блювоту, біль у животі, діарею, ураження печінки, нирок, нервової системи та навіть смерть. 

  • Неправильне приготування умовно їстівних грибів

Деякі гриби, такі як рядовичка, можуть бути шкідливими в сирому вигляді або при недостатній кулінарній обробці. 

  • Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів

Гриби – це швидкопсувний продукт, і їх зберігання після збору може призвести до розмноження бактерій та накопичення токсинів.

Профілактичні заходи:

  • Не збирайте дикорослі гриби без певних знань та досвіду. Впевненість в їстівності гриба – ключовий фактор.
  • Будьте обережними при зборі грибів. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, у посушливу погоду.
  • Уважно оглядайте гриби перед приготуванням. Якщо сумніваєтеся в їхній їстівності, краще їх викинути.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках або з рук. У таких випадках гарантії на їхню безпечність немає.
  • Гриби готуйте в день збору та дотримуйтесь правил кулінарної обробки. Гриби потрібно ретельно мити, відварювати кілька разів у підсоленій воді, зливати воду після кожного відварювання, а потім використовувати для приготування страв.
  • Не зберігайте гриби в холодильнику більше 18-24 годин при температурі +10°С. Це максимальний термін зберігання свіжих грибів, після чого вони можуть псуватися.
  • Обмежте вживання дикорослих грибів дітям, вагітним жінкам  та людям з ослабленим здоров’ям. Гриби можуть викликати алергічні реакції або інші проблеми.

Перша допомога при отруєнні грибами:

  • Негайно телефонуйте на номер 103 або 112, повідомивши симптоми, причину отруєння та що вже зроблено для допомоги.
  • Промийте шлунок чистою водою.
  • Прийміть сорбенти (активоване вугілля, поліфепан тощо).
  • Дотримуйтесь постільного режиму.
  • Пийте багато рідини (вода, підсолена вода, прохолодний чай).

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Перейти до вмісту